22 Aralık 2017

KASIM 2017 AYI KONUT SATIŞ RAKAMLARI GELDİ.ADANA'DA DURUM NEDİR?

     Adana  genelinde, konut satışları 2017 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde  9,5 oranında azalarak 2505 adet olarak gerçekleşti.


   
 

          Konut satışları Türkiye genelinde,2017 yılı kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına yüzde 7,5 oranında gerilerken,bu oran Adana ili ölçeğinde ise yüzde 9,5 oranında azalma olarak gerçekleşmiştir.

    Adana ilimizin ,İlçeleri bazında ise ,kasım 2017 ayında,Seyhan  648 adet,Çukurova  657 adet,Yüreğir 129 adet  ,Ceyhan 118  adet,diğer ilçelerde ise 953 adetlik ,konut  satış işlemi gerçekleşmiştir.

          İlçeler bazında gerçekleşen kasım ayı  satış rakamlarına incelendiğinde ise bir önceki yılın aynı ayına oranlandığında   Seyhan'da 22,3,oranında,Çukurova'da 28,5 oranında,Yüreğir 25,4 oranında Ceyhan'da 38,8 oranında,küçülme sözkonusudur.Diğer ilçelerde ise toplamda satış adedine göre yüzde 46,3 oranında büyümüştür (diğer ilçeler katogorisinde ise büyümede en önemli etken  Sarıçam ilçesindeki stoktaki yeni konutların satıması ile oluşan katkı ile alakalıdır)

Adana'da İPOTEKLİ satışlarda  YÜZDE 24,5 oranında DÜŞÜŞ !
     Konut satışları ipotekli satışlar yönünden incelendiğinde ise,Türkiye genelinde,2017 yılı kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına yüzde 25 oranında gerilerken,bu oran Adana ili ölçeğinde ise yüzde 24,5 seviyesinde gerçekleşmiştir.  Türkiye genelinde azalma oranına paralel bir seyir izlemiştir.

iLK SATIŞ YÜZDE 7,3 AZALDI
      Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 azalırken ,adana ili için ise yüzde 7,3 oaranında küçülme olarak gerçekleşti.Satış adedi ise ilk satış katogorisinde  toplamda 1264 adettir. Adana ilimiz bu kapsamda  ülke rakamlarına yakın seyir izledi.


İKİNCİ ELDE DE ise yüzde 11,7  oranında azalma söz konusu.
     Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 azalış gösterken ,adana ili için ise yüzde 11,7  oaranında azalmıştır.  Satış adedi ise ikinci el  satış katogorisinde  adana ili için  1241 adettir.  İlimiz katagoride  ülke rakamlarına üzerinde bir azalmayla auı kapatmıştır.

Sonuç olarak adana ili Kasım 2017 Konut satış rakamları bir önceki yılın Kasım ayına nazaran istenilen seviyede olmadığı aşikardır.

   Ama 2017 yılı tüm ayları toplamında satış rakamları ise , kasım ayında oluşan rakamlar da dahil edildiğinde bir önceki yılın toplamına istaneden , küçük bir miktar üzerinde gerçekleşeceği  şimdiden söylenebilir. 

                                                                                                                                 ALAY EMLAK
                                                                                                                                 Şükrü ALAY